“Difficult” Questions for Mormons

To kick off this section, I figure I’ll try and answer some of the questions out there. This page comes up first in Google for “questions for Mormons” and claims to contain “Difficult Questions for Mormons” so let’s see how difficult they really are. I haven’t read more than one or two of them so we’ll see how this goes. This is going to take more work than I can do in one sitting, so I’m going to post all the questions here. Where the answers are short, I’ll answer them on this page. Where they are longer I’ll create a new post and then I’ll link the question to the post where the answer is contained. Otherwise this one post would end up being a hundred pages long. By the way, these questions were copied verbatim, so don’t blame me for any spelling and/or grammatical errors.

Note: This is a work in progress and is not complete. It took me two days to answer just those questions I’m able to answer off the top of my head without doing much or any research. Many of these questions deserve to be answered more definitively, which will require a bit of time, and I don’t anticipate finishing for several months if not years. In that sense, I guess the person who posted these is right, these are difficult questions to answer. Not that they’re unanswerable, but in that there sure are a lot of them, and the answers are for many are going to be lengthy and perhaps complicated, just as the answer to the fairly simple question “What was WWII all about?” would be lengthy and complicated.

Here are the questions and my answers thus far:

General Questions

  1. Why did the angel take Nephi Plates back to heaven? Do they not belong with man? Would not their existence prove once for all that Mormonism is truth? God allowed the Jews to carry the 10 commandments for several centuries in their original physical form, written by the finger of God Himself! Answer: Whoa feller, one question at a time! a. No, the plates don’t belong with man, they belong wherever God wants them. b. No, their existence would not prove once and for all that Mormonism is truth anymore than the existence of the Bible has convinced everyone to become a Christian. c. If God’s only goal were to get everyone to convert to Christianity, then why doesn’t he have angels flying overhead day and night working miracles so that no one could doubt? Because this life is a test to see what we’ll do when given our freedom to choose, and if we’re convinced of the truth then we’re not really free. The only way for us to be free is for their to be doubt. That way, we prove who we really are and what we really want every day of our lives with every choice we make. With that in mind, it makes sense that the plates are not available, otherwise their existence might do more harm than good.
  2. “Will you, as a Mormon, please read the Bible cover to cover and ask God to reveal to you that it contains all of God’s message to man and that parts are not lost or altered and that the Book of Mormon is false?” – Answer: It seems illogical to ask God to tell me something is true as opposed to asking him whether or not something is true. I have read the Bible cover to cover as well as the Book of Mormon and have prayed to know for myself what is true and what God’s will is concerning me, and suffice it to say, I got my answer and I’m a Mormon.
  3. If the original 1830 Book of Mormon was inspired than why were there so many errors and changes and additions and deletions, when compared to current editions? Answer >>
  4. How can we be assured that the translation of the B of M into French or any other language is correct? Only the English translation is claimed to be inspired! Answer: Other language translations of the Book of Mormons aren’t necessarily and probably aren’t as correct as the English translation. That’s why the LDS Church has sometimes commissioned the Book of Mormon to be re-translated into certain languages, since the original translation from English to the language in question was lacking.
  5. How do you account for the stunning parallels in both content and order between the B of M and the View of the Hebrews, by Ethan Smith? Published in 1823 (7 years before the B of M) less than 100 miles from the Joseph Smith’s parents home. Answer: If the parallels are so “stunning” then why would the LDS Church itself be the first entity to republish “View of the Hebrews” since 1825? Answer >>
  6. Mormon Article of Faith #8: “We Believe the Bible to be the word of God as far as it is translated correctly; we also believe the Book of Mormon to be the word of God.” Why do you only add the phrase, “as far as it is translated correctly” to describe the Bible and not after the book of Mormon when in fact there are far more translating errors in the Book of Mormon than the Bible? Answer: Since nobody has the original source materials for the Bible or the Book of Mormon, there’s no way such a claim as “there are far more translating errors in the Book of Mormon than the Bible” can be independently verified. But the simple answer is that the Book of Mormon was translated from the original source into English by a prophet of God, through the power of God, and the Bible was translated, copied, and modified who knows how many times by who knows who. We do not know what happened in between Luke or Matthew writing what they wrote and it ending up in the Bible we have today, and having no guarantee that the manuscripts were not tampered with or translated incorrectly we must allow for the notion that parts of the Bible are different from what they were when the original texts were written by the prophets and apostles.
  7. If the Book of Mormon is true, then why has the Mormon church changed it? Examples are: 1 Nephi 11:21; 19:20; 20:1 and Alma 29:4. Compare these with the original Book of Mormon. (Gerald and Sandra Tanner have counted 3913 changes in the book of Mormon, excluding punctuation changes.) Answer: Repeat of question #3 above, therefore, here is the repeat Answer >>
  8. How did Joseph Smith carry home the golden plates of the Book of Mormon, and how did the witnesses lift them so easily? (They weighed about 230 lbs. Gold, with a density of 19.3 weighs 1204.7 lbs. per cubic foot. The plates were 7″ x 8″ by about 6″. See Articles of Faith, by Talmage, page 262, 34th ed.) Answer >>
  9. If Moroni devoutly practiced the Mormon Gospel, why is he an angel now rather than a God? (Doc. & Cov. 132:17,37)
  10. Why do Mormons emphasize part of the Word of Wisdom and ignore the part forbidding the eating of meat except in winter, cold or famine? (Doc. & Cov. 89:12,13).
  11. When Christ died, did darkness cover the land for three days or for three hours? (Luke 23:44 and 3 Nephi 8:19, 23). Answers: In the area of Jerusalem it was for three hours, according to the Bible account, and in the area of the Book of Mormon writers it was for three days.
  12. Joseph Smith said that there are men living on the moon who dress like Quakers and live to be nearly 1000 years old. Since he was wrong about the moon, is it safe to trust him regarding the way to Heaven? (The Young Woman’s Journal, Vol. 3, pages 263-264. See repreint in Mormonism –Shadow or Reality? by Jerald and Sandra Tanner, page 4.)
  13. Joseph Smith prepared fourteen Articles of Faith. Why has the original No. 11 been omitted? (Joseph Smith Begins His Work, Vol. 2, three pages after page 160, among the photos.)
  14. Why did the Nauvoo House not stand forever and ever? (Doc. & Cov. 124:56-60).
  15. How can a man who is not a descendant of Aaron hold the Aaronic Priesthood? (Numbers 16:40; Heb. 7:13,14).
  16. Since Mormonism teaches that only God the Father had a physical body at the time Adam was created, why did God say, “Let us make man in OUR image”? Why didn’t He say, “Let us make man in MY image?” (Gen. 1:26). Answer: Mormons believe everyone has a spirit body and a physical body, and that our spirit bodies have more or less the appearance of our physical bodies. So while Christ didn’t have a physical body, he and everyone else had a spirit body that would have had an “image”.
  17. If Jesus was conceived as a result of a physical union between God and Mary, how was Jesus born of a virgin? (Journal of Discourses, Vol. 1, page 50).
  18. How did Nephi with a few men on a new continent build a temple like Solomon’s while Solomon needed 163,300 workmen and seven years to build his temple? (1 Kings 5:13-18 and 2 Nephi 5:15-17). – Answer: The scripture itself says that Nephi’s temple was built “after the manner of the temple of Solomon save it were not built of so many precious things.” It doesn’t say it was identical in every way, and the differences likely account for the ability of Nephi to build the temple with fewer men.
  19. Why was Joseph Smith still preaching against polygamy in October 1843 after he got his revelation in July 1843 commanding the practice of polygamy? (Doc. & Cov. 132; and History of the Church Vol. 6, page 46, or Teachings of the Prophet, page 324).
  20. God rejected the fig leaf aprons which Adam and Eve made (Gen. 3:21). Why do Mormons memorialize the fall by using fig leaf aprons in the secret temple ceremonies?
  21. How do you explain the fact that 2 Nephi 16:2 is copied from an older version of the KJV of the Bible in Isa 6:2? This is proven because this older KJV (the mistake is corrected in current versions) made a rare gramatical error by using the incorrect plural form of “seraphims” rather than “seraphim”.

Book of Mormon Culture

  1. Why does the Book of Mormon mention Silk (Alma 1:29)? LDS Apologist John Welch cites several New World fabrics as possible matches for Linen and Silk (Reexploring the Book of Mormon, pg. 162). Agave fibers and fig bark for Linen? Ceiba fibers, pineapple fibers and rabbit hair for Silk? Welch concludes with the staggering claim ‘Mesoamerica evidently exhibits almost an embarrassment of riches for the “silk” and “linen” of Alma 1:29. All but the most trivializing critics should be satisfied with the parallels.’ (pg. 164) My response to Welch: You’ll have to forgive my trivializing nature but rabbit hair doesn’t equal silk in my book.
  2. What about Chariots (Alma 18:9)? There is no evidence of actual wheeled vehicle usage in the 2,000 BC to 400 AD time frame in Ancient America.
  3. Why does the Book of Mormon imply a seven day week (Mosiah 13:18) when it was not known to Ancient Americans? The Mesoamericans used a variety of calendars, none of which match the Old World calendar. The Maya seemed to be oversupplied in the calendar department. One calendar consisted of a 260-day cycle divided into 13 ‘months’ of twenty days. (This calendar was used by most of the ancient Mesoamericans). Each day was presided over by it’s own god. Another consists of a 365-day cycle, also divided into ‘months’ of twenty days, eighteen of them in fact. The five leftover days were called the ‘resting, or sleep of the year’. Another consists of a 3276-day cycle divided into four quadrants of 819 days (the product of 7*9*13, all sacred numbers to the Maya). And then, of course, there was the so-called ‘long count’ calendar, which simply counted days from the creation of the world (August 11, 3114 BC, if anyone wants to know). (Linda Schele, ‘A Forest of Kings’, pg. 78). Answer: Recent evidence and study seems to suggest that the Book of Mormon people (meaning Nephites and Lamanites, not the Jaredites) were a relatively small civilization among many in the Americas. It’s easily possible that whatever calendar system they used was not used by those civilizations around them, and that use of the system died out after the Nephites were destroyed.
  4. Why are Cimeters, an Old-World weapon of war, mentioned in Mosiah 9:16 and other verses when none have been found to exist in the New World? John Sorenson cites a Mesoamerican ‘maccuahuitl’ for a Cimiter (An Ancient American Setting for the Book of Mormon, pg. 262). The Maccuahuitl was a hardwood club with obsidian blades. A Cimiter is a heavy, two-handed steel blade. What’s wrong with this picture? Answer: “Cimiter” is the word Joseph Smith used in translation, but that doesn’t necessarily mean he was describing a sword-like object such as what we generally think of when we hear the word “cimiter”. Let’s supposed the word he was translating was actually “maccuahuitl” but he didn’t know what that meant? Maybe God even shows him what it looks like, but he still doesn’t know what to call it, so he thinks “Well, it’s not a sword but it’s used sort of like a sword so let’s call it a cimeter.” Of course I’m speculating here, but the point is without knowing exactly why that word was used it’s not hard to think of potential reasons.
  5. Why have some (like Elder Peterson and Elder Brewerton) used the Quetzalcoatl legend to “prove” the Book of Mormon’s Christ when the Quetzalcoatl (or feathered serpent) legend dates to 1,000 years before the Book of Mormon’s Christ? Answer: Elders Peterson and Brewerton haven’t tried to “prove” anything with the Quetzalcoatl legend. They may have found it interesting and seemingly beyond coincidence, but Mormons don’t rely on anthropological evidence as proof of the truth of the Book of Mormon. I imagine the thinking being like this “Hey, this Quetzalcoatl legend sounds a lot like it could have originated with the Book of Mormon people, doesn’t it? Maybe it did…” Someone might go out on a limb and make the claim that it’s absolute proof, but if they did based on nothing more than the fact that the two stories sound similar then they’re taking a bit of a risk.
  6. When the Nephites landed in the Americas there were already millions of inhabitants in the land with large cities and infrastructure. Why are these people not mentioned? The Book of Mormon seems to indicate that the continent was empty at the time. 2 Nephi 1:8 One wonders if ‘knowledge’ of the land had been kept from the natives who had already been there for thousands of years? Answer: I’ve traveled to remote areas in Guatemala and Mexico, and have seen firsthand how it’s easily possible due to the geography that large civilazations, yes, even of millions of people, could exist for hundreds of years within a few hundred miles of each other and never know the other existed.
  7. Why didn’t Nephi compare and contrast the New World with Jerusalem? These were two vastly different places. Answer: Maybe he did in a different book that we don’t have. Remember, the Book of Mormon is an account focusing on religious matters rather than the scientific.

Book of Mormon Metallurgy

  1. Why does the Book of Mormon mention Bellows (1 Nephi 17:11), Brass (2 Nephi 5:15), Breast Plates & Copper (Mosiah 8:10), Iron (Jarom 1:8), Gold and Silver currency (Alma 11), Silver (Jarom 1:8), and Steel Swords (Ether 7:9)? No evidence indicates that these items existed during Book of Mormon times. Tom Ferguson: “Metallurgy does not appear in the region until about the 9th century A.D.”
  2. Why doesn’t the art (which is abundant) of the supposed Book of Mormon cultures portray the existence of metallurgical products or metallurgical activity? Answer: The answer may be contained in your question where you refer to the “supposed Book of Mormon cultures”. While there is some level of opinionated consensus that the Jaredite civilization in the Book of Mormon corresponds in many ways with our modern-day archeological discoveries about the Olmec civiliation, we don’t know which archeological discoveries correspond to the Nephite/Lamanite civilizations.

Book of Mormon Animals

  1. Why does the Book of Mormon mention the following animals: Ass, Bull, Calf, Cattle, Cow, domestic Goat (the Nephites claimed to have found the domestic goat!), Horse (the horse plays a major role in the Nephite and Lamanite societies), Ox, domestic Sheep, Sow, Swine, & Elephants (contrary to the dated information on this site, non-LDS indicate that there is no evidence of elephants in the New World and the mammoth and mastodon of North America have been extinct for thousands years–see Stan Larson’s “Quest for the Gold Plates” pages 184-188? None of these animals even existed in America during the era and timescale of Book of Mormon times.
  2. Why aren’t animals such as Coatimundis, Deer, Jaguars, Tapir, Monkeys, Sloths, Turkeys, etc.. mentioned when they were animals that existed? They were unknown to Joseph Smith, but later discovered to have lived here at the time the Nephites were supposed to have co-existed with them. Answer: The animals mentioned in the Book of Mormon are those that were useful (i.e. able to be domesticated), and even a cursory reading of the passages that refer to animals will make it obvious that the authors of the Book of Mormon were not intending to create a comprehensive list of every animal they knew of.

Book of Mormon Crops

  1. Why is plow agriculture such as Barley (Alma 11:7) and Wheat (Mosiah 9:9) included in the Book of Mormon when it didn’t exist during that time period? “There’s a whole system of production of wheat and barley…It’s a specialized production of food. You have to know something to make flax [the source of linen], and especially in tropical climates. Grapes and olives…all these are cultures that are highly developed and amount to systems, and so the Book of Mormon is saying that these systems existed here.” (BYU anthropology professor, Dr. Raymond T. Matheny, August 25, 1984 Sunstone conference in Salt Lake City). Welch claims barley existed in the Book of Mormon based on one find in Phoenix, Arizona! Arizona is hardly the setting of the Book of Mormon. Answer: No, Welch does not claim barley existed in the Book of Mormon based on one find in Phoenix, AZ. He makes the claim that it’s in no way impossible that the Book of Mormon is accurate when it mentions barley, seeing as how there is evidence of it in Arizona from pre-historic times. Also, it’s purely speculative to say that plow agriculture didn’t exist during the time period of the Book of Mormon. Absence of evidence is not evidence of absence. Europeans thought all swans were white until they found black swans in Australia.
  2. Why aren’t the foods known to ancient America such as chocolate, lima beans, squash, potatoes, tomatoes, manioc, etc. included in the Book of Mormon? Answer: Those foods are known to certain civilizations in pre-historic America. We have no idea whether or not they were known to the Book of Mormon people. And if they were, that doesn’t mean they would have been mentioned in the Book of Mormon, since no Book of Mormon author attempts to make a comprehensive list of all the foods known to the Book of Mormon people.

Book of Mormon Geography

  1. Why isn’t the terrain of Central America described? Answer: The Book of Mormon is a religious book, not a book focused on geography. You might as well ask why the Bible doesn’t specify what the weather was like on each day of Christ’s ministry–answer: that’s not the purpose of the Bible, but just because the Bible doesn’t talk much about weather doesn’t mean there was no weather.
  2. Why is it that numerous LDS books and papers describe proposed Book of Mormon locations for cities and the “narrow neck of land”? No city has been identified as being Nephite, Lamanite, Jaredite, etc. For example, Zarahemla was occupied for hundreds of years, but we still don’t have any real evidence of it ever existing. The Book of Mormon describes a time period from 2000 BC to 400 AD and millions of people. No city they occupied has yet to be found. Answer: No city has yet been conclusively identified as being Nephite, Lamanite, or Jaredite in origin. There are many archeological sites that fit the Book of Mormon narrative, but the Book of Mormon is lacking in the geographical details necessary to pin down exact locations. It is easily possible that many of the cities in the Book of Mormon have been found and excavated and we simply don’t know they are those cities mentioned in the Book of Mormon. I might add that having traveled in Guatemala and Mexico to many archeological sites, there is a LOT of archeological research that has yet to be done and it will not be done within the next 100 years. There are literally thousands of large archeological sites that haven’t even begun to be excavated.
  3. Why didn’t any of the place names from the Book of Mormon still exist when Columbus arrived? Answer: Many of the place names used by the Indians when Columbus arrived do not exist today. Does that mean the Indians didn’t exist?
  4. Where was the Hill Cumorah? Was it in New York or Central America? If it was in Central America, why hasn’t it been found? If it was in New York, how did they move that quickly and where are all the remains? Answer: Most likely in Central America. There are thousands, perhaps hundreds of thousands, of archeological sites in Central America that are known but have not been excavated, so even supposing that the Hill Cumorah was one of them, it could sit for another 100 years before someone starts excavating it. Also, the Hill Cumorah likely isn’t something that would be recognized as an archeological site. It’s just a hill, and there are a lot of hills in Central America. Maybe it has been found, but the “Welcome to the Hill Cumorah – Enjoy Your Stay” sign the Nephites left in 400 A.D. got blown down in 1356 A.D. so nobody knows it’s the Hill Cumorah.
  5. Why don’t gaps exist in the archeological record of Mesoamerica if these missing people existed? Answer: And it’s not as though there were only one civilization in Mesoamerica at a time. There could have been 10 civilizations on the Yucatan Penninsula at one time, so how hard would it be to miss an 11th?
  6. Did the Book of Mormon take place outside of Mesoamerica? The History of the Church records an incident from June, 1834 in which JS identified a skeleton found in an Indian burial mound in Illinois: “. . . the visions of the past being opened to my understanding by the Spirit of the Almighty, I discovered the person whose skeleton was before us was a white Lamanite, a large, thick-set man, and a man of God. His name was Zelph…who was known from the Hill Cumorah, or eastern sea to the Rocky mountains.” (HOC 1948 ed., II: 79-80).
  7. Why don’t any archeologists theorize any Hebrew or Egyptian linkages or influences in Mesoamerica?

Book of Mormon Script

  1. Why are Greek names such as Lachoneus, Timothy, Jonas, and Alpha & Omega in a book that should have absolutely no Greek influence?
  2. Why aren’t there other examples of “Reformed Egyptian” in Ancient America? Answer: Reformed Egyptian was used by a relatively small, perhaps extremely small, portion of the people who lived in Ancient America. And those people who did use it were wiped out by their enemies, who had a documented intent of wanting to destroy the records of those they wiped out. If the language didn’t somehow get spread to other civilizations in Ancient America then that’s no wonder–it would be surprising if it had.
  3. Why doesn’t a linguistical relationship exist between any native American language and ancient Egyptian or Hebrew? Answer: Boy, a lot of these questions have the same answer(s); 1) The Book of Mormon people were likely one civilization among many, and 2) we haven’t necessarily discovered every native American language yet.
  4. How did the Book of Mormon language evolve so rapidly into non-related Indian languages? Indo-European is much older than the Book of Mormon time period, yet vestiges of Indo-European exist through all of Europe and parts of Asia.
  5. Why are only four main types of Mesoamerican writing systems known (and none in pre-Columbus North America): (Aztec, Mixtec, Zapotec, and Maya)? Answer: I’m going to go out on a limb and say I’d have to guess that only four are known because that’s all they’ve discovered. But I’ll bet you a Coke that when they discover a fifth they’ll up that number to five.
  6. Why can’t the Anthon transcript (which contains copies of the supposed Reformed Egyptian characters) be identified with any forms of Egyptian? The only three Egyptologists that have looked at it say it does not contain any Egyptian (Ferguson Collection, BYU)
  7. If the Book of Mormon took place outside of Mesoamerica (like in New York where the Hill Cumorah supposedly is), why are written languages of ancient America only found in Mesoamerica? Answer: The Hill Cumorah probably wasn’t in New York. It was most likely in Mesoamerica.
  8. Why haven’t any of the Book of Mormon proper names such as Nephi, Laman, Zarahemla, etc. been found in all of the many writings that have been found in Mesoamerica? Answer: Seriously, I’m going to start copying and pasting my answers. To answer; 1) The Book of Mormon people were likely one civilization among many, 2) we haven’t discovered every native American language yet, 3) there are a lot more writings we haven’t discovered than what we have discovered, and 4) most writings from Mesoamerican circa 600 BC – 400 AD have probably been destroyed.

Book of Mormon Races

  1. If the Book of Mormon is true, why do Indians fail to turn white when they become Mormons? (2 Nephi 30:6, prior to the 1981 revision).
  2. Why aren’t any of the Indian tribes racially or genetically the same as Hebrews? American Indians are all of Mongoloid origin. Answer: The Book of Mormon people were likely one civilization among many. I’m also not aware of any evidence that all native Americans are of Mongoloid origin.
  3. Why did Joseph Smith send missionaries to the “Lamanites” if the American Indians at the time weren’t really “Lamanites”? (D&C 10:48, 28:8, 54:8, etc.) He certainly considered the Indians to be Lamanites (even if the current leaders of the church no longer believe them to be so). ‘ The Book of Mormon is a record of the forefathers of our western tribes of Indians. By it we learn that our western tribes of Indians are descendants from that Joseph who was sold into Egypt, and that the land of America is a promised land unto them.’ (Teachings of the Prophet Joseph Smith, pg. 17). ‘He told me of a sacred record which was written on plates of gold, I saw in the vision the place where they were deposited, he said the Indians were the literal descendants of Abraham.’ (Personal Writings of Joseph Smith, Diary 1835-1836, pg. 76). (Note – this was one of Smith’s ‘founding visions’. Apparently, Moroni was not aware that there were other, non-Semitic natives in America either).

Book of Mormon Witnesses

  1. Why were the witnesses only allowed to see the plates with “spiritual eyes”?
  2. If the plates were real, why would it take faith to see them? (D&C17:2) (How could he have translated without the plates, as his scribes said, if he was doing a literal translation of a physical object?)
  3. Why does the church now extol the witnesses when Joseph Smith condemned them? Answer: Because despite some of them leaving the church and in some cases working against the church, they never disavowed that they had seen the plates. If anything, this makes their witness statements stronger.
  4. Why would most of them leave the church? Answer: Those that did each had their own reasons. To catalogue them here would be to write a book, which I don’t have the time to do and somebody else had probably already done.
  5. Why did Brigham Young say that the 3 witnesses doubted and disbelieved in their experience? “Some of the witnesses of the Book of Mormon, who handled the plates and conversed with the angels of God, were afterwards left to doubt and disbelieve that they had ever seen an angel.” (JOD 7:164 1859). Answer: He said it because it was true. Some of them did doubt what they had seen.
  6. Why were all of the witnesses (except Martin Harris) related to Joseph Smith or David Whitmer? Answer: Geneaology, mostly.

Book of Mormon Style and Inconsistencies

  1. If God was inspiring the translation process of the Book of Mormon, why were 4,000 changes necessary? Answer: There are a few answers; 1) because the people writing down what Joseph said made mistakes and didn’t write down exactly what Joseph said, 2) there was no official “English” language back then as we know it today, so you could spell things however you wanted to and be fairly liberal with grammar, so some of these spelling and grammatical issues have been cleared up to conform to modern “correct” English, 3) some errors were made in the original printings of the Book of Mormon by typesetters. There may be some other reasons, but nothing too sneaky.
  2. Why do the stories and the characters in the Book of Mormon repeat with only minor variations in content and different names given to the characters? Example: Nephi and Moroni sound and act like the same character. “There were other Anti-Christs among the Nephites, but they were more military leaders than religious innovators…they are all of one breed and brand; so nearly alike that one mind is the author of them, and that a young and undeveloped, but piously inclined mind. The evidence I sorrowfully submit, points to Joseph Smith as their creator. It is difficult to believe that they are the product of history, that they come upon the scene separated by long periods of time, and among a race which was the ancestral race of the red man of America.” (B. H. Roberts – Studies of the Book of Mormon, page 271).
  3. Why was the Book of Mormon cast into the KJV style? “…there is a continual use of the ‘thee’, ‘thou’ and ‘ye’, as well as the archaic verb endings ‘est’ (second person singular) and ‘eth’ (third person singular). Since the Elizabethan style was not Joseph’s natural idiom, he continually slipped out of this King James pattern and repeatedly confused the norms as well. Thus he lapsed from ‘ye’ (subject) to ‘you’ (object) as the subject of sentences (e.g. ‘Mos. 2:19; 3:34; 4:24), jumped from plural (‘ye’) to singular (‘thou’) in the same sentence (Mos. 4:22) and moved from verbs without endings to ones with endings (e.g. ‘yields…putteth,’ 3:19).” (The Use of the Old Testament in the Book of Mormon, by Wesley P. Walters, 1990, page 30). Answer: Joseph Smith translated the Book of Mormon into English…that is, the English of his time and the English he knew from the Bible. If you were translating a Bible written in Spanish into English you’d likely do similar things.
  4. Was there a room full of plates in a secret chamber in the hill near Joseph’s house as he and Brigham Young said?
  5. Why were cliched Indian phrases like “Nine Moons” in (Omni 1:21) or “Great Spirit” in (Alma 19:25-27) included?
  6. How did the Jaredites come up with the same rare idea of writing on plates 2,000 years before Lehi when such a record keeping system is virtually unknown?
  7. Why include the ridiculous prayer of the Zoramites in Alma 31? Answer: It shows the nature of the religion the Zoramites practiced and how far they had apostatized from the true church.
  8. Why is the Passover mentioned 71 times in the Bible, but -0- times in the Book of Mormon?
  9. How did Book of Mormon characters get the priesthood when they weren’t from the tribe of Levi?
  10. Why was Shakespeare used?
  11. What was the purpose in Moroni taking the plates back? Similarly, what ever happened to the parchment written by John of the New Testament? (D&C 7) Why weren’t the supposed writings of Abraham (which were actually common A.D. funerary texts) also taken similarly back? Answer: Who are we to question God’s ways? “For my thoughts are not your thoughts, neither are your ways my ways, saith the LORD.” – Isaiah 55:8
  12. Why did Joseph’s own accounts confuse whether he was visited by Moroni or Nephi. “He called me by name, and said unto me that he was a messenger sent from the presence of God to me, and that his name was Nephi.” (J. Smith – Times & Seasons Vol. 3, p. 753 1842) also (J. Smith 1851 PoGP p. 41).

Prophecies in the Book of Mormon

  1. Why are the prophecies in the Book of Mormon dealing with events that already occurred unrealistically specific? Answer: If you’re an atheist I can see how you might say that, but if you believe in God are you saying that God is incapable of delivering a detailed and specific prophecy?
    • Three Witnesses.
    • Charles Anthon story.
    • Columbus described.
    • Joseph Smith’s name given.
    • Smith called to be the translator of the Mormon record.
    • Jerusalem destroyed.
    • 600 years until Jesus is born.
    • Martin Harris and the lost manuscripts. (1 Nephi 9, Words of Mormon)
  2. Why do the unfulfilled prophecies in the Book of Mormon remain unfulfilled? Example: Jews becoming Christian in mass. Answer: Because they haven’t been fulfilled yet.
  3. Why is the Book of Mormon quite specific about Christ but does not add anything that the New Testament does not address (for example, what Christ did from age 12 – 30)? Answer: Because the Book of Mormon is focused on spiritual matters, and most of what Christ did in terms of his spiritual mission he did during his ministry, from age 30-33.
  4. Why does the Book of Mormon prophesy that the Jews would be restored to the land of their inheritance if they believed in Christ (they are occupying it now w/o believing in Christ)? (2 Nephi 10:7)
  5. Why did Alma not know when Christ was coming (Alma 13:21-26) even though he possessed plates and Lehi and Nephi had written precisely when he would arrive?

Influenced by Joseph Smith’s background

  1. Why are themes of the revolutionary war and patriotism (liberty, freedom, country, religion, flags, etc.) woven throughout a book supposedly written over a thousand years before the revolutionary war? Answer: Perhaps those themes are common to the human experience. Has nobody ever desired liberty and freedom prior to the Revolutionary War? Was Betsy Ross the first person to ever sew a flag? Did people not fight for their countries and their religions prior to 1776?
  2. Why is an agrarian society similar to the society Joseph was most familiar with described as the setting for the entire book? Question: What other type of society could have evolved given the circumstances?
  3. Why is a democracy after a monarchy described? (Mosiah 23, 29) – As happened in the history of the U.S. Answer: Because that’s what happened. Also, it wasn’t quite a “democracy”. There’s very little similarity between the “democracy” in the Book of Mormon and the government of the United States.
  4. Is it purely coincidental that there was much speculation in Joseph Smith’s area about Indian Mounds and battles? Answer: Maybe?
  5. Why does the Book of Mormon describe wood forts with pickets to protect people–much like the forts of frontier? Answer: I’d be surprised if the idea of using walls made of trees sharpened to points on top were unique to the American frontier. It seems like a fairly simple idea for anyone living in an area with a decent number of trees.
  6. Is it purely coincidental that Lehi had six sons as did Joseph Smith Sr., Sam/Samuel were sons of both, and Nephi and Joseph Smith Jr. were so similar? Answer: If Joseph had made up the Book of Mormon, wouldn’t he have tried to stay away from such obvious coincidences that might call into question the veracity of the book? If he were clever enough to write the rest of it, I’m sure he would have been clever enough to not create such similarities between his own life and that of the characters in the book.
  7. Why did Mormon, Nephi and other “heroes” of the Book of Mormon have so many common traits with Joseph Smith? (large in stature, had visions while a teenager, etc. — see “The Refiner’s Fire” by John Brooke for many more similarities) Answer: There are also a lot of similarities between Joseph Smith and the “heroes” of the Bible. Joseph saw a light and was a great orator like Paul. He was chosen in his youth like David, or Samuel. He was persecuted like almost all the prophets and apostles. He was killed like Christ was. A book could probably be written about many more similarities, but that doesn’t mean Joseph wrote the Bible.
  8. Why does the Book of Mormon repeatedly addresses 19th century readers? Answer: It primarily addresses modern-day readers as opposed to 19th century readers, that is, readers from any time during or after that of Joseph Smith. That’s who the book was written for. The prophets in the Book of Mormon said that they had been shown our day in vision. They knew what would happen, they knew the situations we faced. They knew the importance of the Book of Mormon in our day, so of course they address us directly. Why wouldn’t they?
  9. Why is the anti-Masonic excitement that arose near Smith’s home in 1827 reflected? (Gadianton Robbers / Secret Combos) Answer: You make an assumption in saying that it is a reflection. “Secret combinations” of the type mentioned in the Book of Mormon exist in virtually every society around the world. It would have been difficult for Joseph Smith to live in a society in which there wasn’t something going on that could be compared to the Gadianton robbers of the Book of Mormon.
  10. Why is infant baptism (a much discussed issue in the early 19th century) condemned in Chapter 8 of Moroni when it wasn’t even an issue in the Bible? Answer: Infant baptism was an issue for the people of the Book of Mormon. Perhaps it never was for the people of the Bible. Or perhaps it was, but any writings about it were either lost before the Bible was compiled, or purposely left out.

Influenced by the KJV of the Bible

  1. Why does the B of M use old KJV type English at a time when it was not currently used. Answer: The Book of Mormon does not use old KJV type English. The Book of Mormon was written in the language of the people of the Book of Mormon, and was translated into Joseph Smith’s language. Joseph Smith, in translating scripture, felt that it should be translated into the language of the scriptures, that is, old KJV type English.
  2. Why is about 1/8th of the B of M copied directly from the KJV (1611AD) when it was alleged to have been written some 1200-2000 years before the KJV existed?
  3. How do you explain the fact that Joseph Smith copied from the KJV but deleted the italicized words in the KJV because he figured they were not in the original? “Then said I, Woe is me! For I am undone; because I am a man of unclean lips” Isa 6:5, The words “is & am” are deleted in the Book of Mormon.
  4. Why are portions of Isaiah quoted off of the plates of brass when these items weren’t written until after Nephi supposedly got the plates out of Laban’s treasury? Answer: Isaiah preached between 800-700 BC. Nephi got the plates from Laban’s treasury around 600 BC. Obviously the book of Isaiah had been written down prior to 600 BC, unless you believe it was passed down orally for well over 100 years before it was written.
  5. Why was Paul referred to before his time? (Paul said, “Death where is thy sting”) Answer: You make an assumption in tying this to Paul.
  6. Why is it that of the 350 names in the Book of Mormon, 100 are found in the Bible, others are place names found on early 19th century maps, and the rest are derivatives of Bible names?
  7. Why didn’t Joseph Smith ever acknowledge using the KJV of the Bible to “translate”?
  8. Why were the following phrases used out of the New Testament supposedly before the New Testament was even thought of–much less written?
    • “oh wretched man that I am” Romans 7:24 / 2 Nephi 4:17
    • “earthquake, rocks rent” Matt 27:51 / 1 Nephi 12:14
    • “old serpent, which is the devil” Rev 20:2 / 2 Nephi 2:18
    • “one faith, one baptism” Ephesians 4:5 / Mosiah 18:21
    • “One man perish” Jesus/Laban / John 11:50 / 1 Nephi 4:13
  9. Why is a Greek word like “Christ” used throughout the Book of Mormon? Answer: The word “Christ” was not used throughout the Book of Mormon. A word that means “Christ” was used throughout the Book of Mormon, which of course became the word “Christ” when the Book of Mormon was translated into English.
  10. Why does the Book of Mormon always follow KJV errors?
  11. Why don’t the Book of Mormon quotes from out of the Old Testament agree to earlier Latin, Syriac, Coptic, or Patristic texts? Example: Matthew 5:27 and 3 Nephi 12:27 “by them of old time” not included in earliest Greek (should have said “to them of old”)
  12. Matthew 6:4, 6, 18 and 3 Nephi :4, 6, 18 “openly” added later
  13. Matt 6:13 and 3 Nephi 13:13 “lead us not into temptation, but deliver us from evil” should have said, “and do not bring us to the time of trial, but rescue us from the evil one”.
  14. Why does the phrase “the lamb of God” appear only in the New Testament portion of the Bible yet it appears in the Book of Mormon over 30 times–28 times in 1 Nephi alone?
  15. Why do the words of Malachi 4:1 appear in 1 Nephi 22:15 over a hundred years before Malachi wrote them? Answer: Because Malachi was writing the words of God, not his own words. Or it could be that both Malachi and Nephi were quoting the same source.
  16. Why do so many stories seem like exaggerated borrowings from the Bible? Examples:
    • Ammon killed six sheep rustlers with a sling (Alma 17:36) vs. David’s killing of Goliath. (1 Samuel 17:50) Answer: It seems like a rather tenuous argument to say that because someone in the Book of Mormon used a sling the story must have been lifted from the story of David in the Bible. In the New Testament Peter uses a sword, does that mean the story of Peter was merely copied from the Old Testament, since people in the Old Testament also used swords?
    • Pillar of Fire. (Exodus 13:21) vs. (1 Nephi 1:6) Answer: Why criticize the Book of Mormon for being consistent with the Bible as to the display of the power of God? It seems that differences would be better grounds for criticism than similarities.
    • Lord instructs Noah to build the Ark (Genesis 6:14) / Lord instructs Nephi to build ship (1 Nephi 17:8) / Lord instructs Jaredites to build barges (Ether 2:16) Answer: In the Old Testament Jacob goes to Egypt. In the New Testament Joseph and Mary take Jesus to Egypt. Does this mean the story of Jesus is made up?
    • Jaredites brought flocks, two of a kind, seeds. (Ether 2:1) vs. Noah doing the same in (Genesis 7:9) Answer: It seems pretty logical for the Jaradites to take the animals and plants they were familiar with seeing as how they were on a one-way trip to a land they were unfamiliar with.
    • Raising dead. (Matthew 10:8) vs. (3 Nephi 19:4) Answer: I find this about as coincidental as the two books mentioning that people prayed on both continents.
    • Temple of Solomon supposedly took 180,000 people seven and a half years to build (1 Kings 5, 6) / The few in number Nephites supposedly did it in less than 20 years after arriving (2 Nephi 5). Answer: Repeated question, see answer above.
    • Calming Storm (1 Nephi 18:8-21) vs. (Matthew 8:23-27).
    • Men in Fire (Helaman 5:22-24) vs. (Daniel 3).
    • Feeding Multitude (3 Nephi 20:3-7) out of nothing / In Bible, Christ multiplied existing food (Matthew 14).
    • Christ heals masses in Book of Mormon (3 Nephi 17:9) / in Bible Jesus healed as he encountered (Luke 9:42).
    • Multitude feels wounds in Book of Mormon (3 Nephi 11:13) / In Bible, Thomas felt wounds (John 20:27).
  17. Book of Mormon prophecies of Christ specific / Bible prophecies veiled (actually non-existent unless scripture misquoted or “prophecies” stretched to have two meanings).
  18. Book of Mormon Christ is completely accepted / In Bible he is rejected. Answer: He’s completely accepted by those people who are in the place he appears, which is one location among many, and appears to have been the center of the church at that time. Also bear in mind that scores of cities of the wicked were just destroyed prior to his visit, so those people weren’t around to reject him.
  19. Aminadi deciphered writing on the wall (Alma 10:2-3) like Daniel (Daniel 5).
  20. Daughter of Jared danced before the king (Ether 8) like the daughter of Herodias (Matthew 14) (decapitation followed in both cases).
  21. Daughters of Lamanites abducted like the daughters of Shiloh.
  22. Jews of Old Testament were monotheists / Pre-Christ Jews of Book of Mormon were not. Answer: Actually, there’s evidence that ancient Israel was polytheistic, at least in a sense of the word. Also see
    The Origins of Biblical Monotheism: Israel’s Polytheistic Background and the Ugaritic Texts by Mark Smith. But this question is a bit misleading, in that it can give the idea that the Book of Mormon teaches that Pre-Christ Jews worshiped multiple gods. Such is not the teaching, nor is it the case with Mormons. We believe there are many gods, but that there is one God whom we worship. As Smith points out “Why do the Ten Commandments command that there should be no other gods ‘before Me’ (the Lord), if there are no other gods as claimed by other biblical texts?”

Influenced by happenings of early 19th century America

  1. Why does the Book of Mormon confuse the Old and New Covenants? It stresses that before Christ, the faithful kept the Law of Moses (2 Nephi 5:10; 25:23-25, 20; Alma 30:3), yet they also established churches, taught and practiced Christian baptism, and were conversant with New Testament doctrines and events (e.g. 2 Nephi 9:23; Mosiah 18:17). In the Bible, the Old Covenant is taken away to establish the New according to Paul and his followers (Heb. 10:9). The Book of Mormon intermingles the covenants. Paul was the man who first tried to reconcile the Old to the New convenant–not anyone during Old Testament times.
  2. Why does the Book of Mormon discuss the concept of infinite sins paid by an infinite being? (Alma 12) This idea was originated by Anselm of Canterbury and was a raging debate during the time of Joseph Smith.
  3. Why does the Book of Mormon’s teachings reflect the religious conflicts of the early 19th century including: grace, infant baptism, ordination, authority, repentance, resurrection, eternal punishment, fall of man, nature of man, fasting, etc.? Answer: Are these not also religious conflicts today? The Book of Mormon was written specifically for our time by ancient prophets who saw our day. It would fail in its purpose if it didn’t address the religious conflicts of our day.
  4. Why were there missionaries in the Book of Mormon before Christ? That certainly wasn’t the case in the Old World. Answer: Just because missionaries aren’t mentioned in the Bible doesn’t mean they didn’t exist. But perhaps they didn’t in that part of the world and one would assume that God had a reason for it. You might as well ask why there were missionaries after Christ and not before, as though this invalidates the Old Testament or the New.
  5. Why is King Benjamin’s oratory like a 19th century camp meeting?
    • Revival gathering (Mosiah 2)
    • Guilt ridden falling exercise (4:1-2)
    • Petition for spiritual emancipation (4:2)
    • Absolution and ecstasy (4:3)
    • Repentance (4:4-8)
    • Born again (5:7)
    • Take name of Christ (5:8-15)
  6. Why do other works early in Joseph Smith’s lifetime teach that the Indians were descended from the Hebrews?
  7. Was “View of the Hebrews” one of the sources? B. H. Roberts (Studies of Book of Mormon pp.240,242) said, “But now to return…to the main theme of this writing — viz., did Ethan Smith’s View of the Hebrews furnish structural material for Joseph Smith’s Book of Mormon? It has been pointed out in these pages that there are many things in the former book that might well have suggested many major things in the other. Not a few things merely, one or two, or a half dozen, but many; and it is this fact of many things of similarity and the cumulative force of them that makes them so serious a menace to Joseph Smith’s story of the Book of Mormon’s origin . . .”
  8. Was Josiah Priest’s book “The Wonders of Nature and Providence”, copyrighted by him June 2nd, 1824, and printed soon afterwards in Rochester, New York, only some twenty miles distant from Palmyra a source?
  9. Was James Adair’s “A History of the American Indians” a source? On pages 377-378, he wrote the following about the Indians: “Through the whole continent, and in the remotest woods, are traces of their ancient warlike disposition. We frequently met with great mounds of earth, either of a circular, or oblong form, having a strong breast-work at a distance around them, made of the clay which had been dug up in forming the ditch on the inner side of the inclosed ground, and these were their forts of security against an enemy… About 12 miles from the upper northern parts of the Choktah country, there stand…two oblong mounds of earth…in an equal direction with each other… A broad deep ditch inclosed those two fortress, and there they raised an high breast-work, to secure their houses from the invading enemy.” In Alma it states, “Yea, he had been strengthening the armies of the Nephites, and erecting small forts, or places of resort: throwing up banks of earth round about to enclose his armies…the Nephites were taught…never to raise the sword except it were against an enemy… they had cast up dirtround to shield them from the arrows…the chief captains of the Lamanites were astonished exceedingly, because of the wisdom of the Nephites in preparing their places of security…they knew not that Moroni had fortified, or had built forts of security in all the land roundabout …the Lamanites could not get into their forts of security…because of the highness of the bank which had been thrown up, and the depth of the ditch which had been dug round about…they (the Lamanites) began to dig down their banks of earth…that they might have an equalchance to fight…instead of filling up their ditches by pulling down banks of earth, they were filled up in a measure with their dead…And (Moroni) caused them to erect fortifications that they should commence laboring in digging a ditch round about the land…And he caused that they should build a breastwork of timbers upon the inner bank of the ditch: and they did cast up dirt out of the ditch against the breastwork of timbers”.
  10. Why are there other direct word parallels between Adair and the Book of Mormon such as Omni 1:21 and page 125 of Adair which says, “…for the space of four moons…” or page 122 which says “for the space of three days and nights…” and Alma 36:10.

Main themes of Mormonism not in Book of Mormon:

  1. Why isn’t the Elohim (God) being the father of Jehovah (Jesus) and being once a mortal man discussed? (In fact, God and Jesus appear to be one in the same being in the Book of Mormon–especially in the first edition). Answer: The Book of Mormon does not claim to contain all truth, only enough of it. There are many doctrines not contained in it, nor even referenced in it.
  2. What about God having a body of flesh and bones, God being married, men becoming Gods, temple participation necessary for exaltation, baptism for the dead, Aaronic and Melchizedek Priesthood, word of wisdom, and 3 degrees of glory? Answer: Same as previous answer.
  3. Why is polygamy condemned in the Book of Mormon, but condoned in the D&C and still believed to be necessary in church doctrine for exaltation in the after-life? Answer: Polygamy is condemned in the Book of Mormon only when men do it of themselves as opposed to being commanded of God.
  4. Where are such doctrines as a man having to marry in order to be exalted, member having to wear sacred undergarments, official doctrine being voted upon by the general membership, God being the offspring of another God, etc.?

Treasure Hunting and Magic

  1. Why was Joseph Smith arrested for “money digging” and convicted of being a disorderly person? He admitted to being a money digger, though he said it was never very profitable for him (History of the Church, V. 3, p. 29). He and his father’s money digging continued until at least 1826. On March 20th, 1826, Joseph was arrested, brought before a judge, and charged with being a “glass-looker” and a disorderly person. The laws at that time had what was known as the “Vagrant Act.” It defined a disorderly person as one who pretended to have skill in the areas of palmistry, telling fortunes or discovering where lost goods might be found. According to court records Justice Neely determined that Joseph was guilty, though no penalty was administered, quite possibly because this was a first offense (Inventing Mormonism, Marquardt and Walters, SLC: Signature Books, 1994, pp.74-75). Answer: Joseph was a money digger. He had what was called a “seer-stone” which apparently allowed him to see things that were hidden. He was hired by various people to search for hidden treasure on their lands, but it never worked out, and Joseph in some cases tried to talk his employers out of it. Hence, his claim that it was never very profitable for him. There is extensive coverage of this time in Joseph’s life covered in the biography Rough Stone Rolling by Richard Lyman, which was probably written after this question was asked.
  2. Why did Joseph Smith have to use a seer stone both before and after being called as a prophet? Answer: I assume the questioner is asking why Joseph had to use any “device” since it would seem that any power conferred by a device should be present in the person himself, seeing as how he was a prophet. If that is the background for the question, then I would answer that your question results from a misunderstanding of what the word “prophet” means. As a prophet Joseph did not suddenly have the power to do anything, nor did God make everything easy for him. If that were the case there would have been no need for the gold plates at all. God could have just told him what was on them without Joseph having to bother with digging them up and protecting them. One might as well ask why Joseph needed reading glasses to read after being called as a prophet (not that he did).
  3. Why did the Book of Mormon have to be translated while he looked into the seer stone placed in a black top hat? D. Michael Quinn writes: “During this period from 1827 to 1830, Joseph Smith abandoned the company of his former money-digging associates, but continued to use for religious purposes the brown seer stone he had previously employed in the treasure quest. His most intensive and productive use of the seer stone was in the translation of the Book of Mormon. But he also dictated several revelations to his associates through the stone” (Early Mormonism and the Magic World View, D. Michael Quinn, Signature Books, SLC, 1987, p. 143). Richard S. Van Wagoner writes: “This stone, still retained by the First Presidency of the LDS Church, was the vehicle through which the golden plates were discovered and the medium through which their interpretation came” (Sidney Rigdon: A Portrait of Religious Excess, Signature Books, SLC, 1994, p.57). Question: Is the question why he had to look into a seer stone, or why the stone had to be placed in a black top hat? Or is the question merely designed to make Mormons look like a bunch of silly monkeys for believing such hogwash? Either way, the answer I have is that I don’t know the reason, but it doesn’t bother me. All I care about is the results.
  4. Why would a prophet need to send members to seek for treasure seen in a vision? See D&C 111. Why wasn’t any found when the revelation states they would?
  5. Did the Jaredites magic stones have anything to do with Joseph’s acquaintance with magic stones? Answer: No.
  6. Why does the Book of Mormon discuss “slippery treasure” so much? Answer: Because it was a common problem for the Book of Mormon people.

First Vision

  1. Why do the accounts differ with respect to who was in the vision? See “The New Mormon History : Revisionist Essays on the Past ” for more on this.
  2. Why doesn’t Jesus show up (separate from God) until after the God doctrine had evolved into a plurality of Gods? (i.e., after 1835)
  3. Why don’t the early “prophets” even know the story accurately? “The Lord did not come with the armies of heaven…But he did send His angel to this same obscure person, Joseph Smith jun…and informed him that he should not join any of the religious sects of the day, for they were all wrong” (B. Young – JOD Volume 2 p.171 1855).
  4. “How did it (the organization) come? By the ministering of an holy angel from God, out of heaven, who held converse with man, and revealed unto him the darkness that enveloped the world…He told him the Gospel was not among men, and that there was not a true organization of His kingdom in the world.” (Wilford Woodruff – JOD Volume 11 p.196 1855).
  5. “How did the state of things called Mormonism originate? We read that an angel came down and revealed himself to Joseph Smith and manifested unto him in a vision the true position of the world in a religious point of view. He was surrounded with light and glory while the heavenly messenger communicated these things to him.” (John Taylor – JOD Volume 10 p.127 1863).
  6. “When the holy angel appeared, Joseph inquired which of all these denominations was right and which he should join, and was told they were all wrong.” (George A. Smith – JOD Volume 12 p.334 1863).
  7. Why doesn’t any published source mention the “official” first vision account until 1842–22 years after the “official” event supposedly happened?
  8. Why doesn’t the 1st vision play an important role in Mormon history until the 1860s? No one seems to mention it before then even though it is now deemed by Mormons to be the most important event in almost 2,000 years.
  9. Why isn’t there evidence to support the revival described by Joseph Smith in early 1820–yet there is evidence to support revivals several years later? Joseph Smith’s neighborhood experienced no revival in 1820 such as he described, in which great multitudes joined the Methodist, Baptist, and Presbyterian churches. According to early sources, including church conference reports, newspapers, church periodicals, presbytery records and published interviews, nothing occurred in 1820-21 that fits Joseph’s description. There were no significant gains in church membership in the Palmyra-Manchester, New York area, during 1820-21 such as accompany great revivals. For example, in 1820, the Baptist Church in Palmyra only received 8 people through profession of faith and baptism, the Presbyterian church added 14 members, while the Methodist circuit lost 6 members, dropping from 677 in 1819 to 671 in 1820 and down to 622 in 1821 (see Geneva area Presbyterian Church Records, Presbyterian Historical Society, Philadelphia, PA; Records for the First Baptist Church in Palmyra, American Baptist Historical Society, Rochester, NY; Minutes of the [Methodist] annual Conference, Ontario Circuit, 1818-1821, pp. 312, 330, 346, 366).
  10. Why does Lucy Smith (his mother) indicate that the revival occurred around 1824? Her son, Alvin died on November 19, 1823, and following that painful loss Lucy Smith reports that, “about this time there was a great revival in religion and the whole neighborhood was very much aroused to the subject and we among the rest, flocked to the meeting house to see if there was a word of comfort for us that might relieve our over-charged feelings” (First draft of Lucy Smith’s History, p. 55, LDS Church Archives). Church records from that time period show outstanding increases in membership due to the reception of new converts. The Baptist Church received 94, the Presbyterian 99, while the Methodist work grew by 208. “You will recollect that I mentioned the time of a religious excitement, in Palmyra and vicinity to have been in the 15th year of our Brother J. Smith Jr’s, age that was an error in the type- it should have been the 17th…This would bring the date down to the year 1823.” (Oliver Cowdrey – Times & Seasons Vol. 2, p. 241 1840). For further details see, Dialogue: A Journal of Mormon Thought, Spring 1969, pp. 59-100.
  11. Why does his first autobiography not even mention the “first vision”?
  12. Why does Joseph Smith have Lehi make such a statement as 1 Nephi 8:2? Is he equating a dream to an actual, physical vision or visitation from God?

Comments

  1. According to Mormon theology if God has a Father who is a created being and likewise His Father is a created being and so on, then where did it all begin? In other words do all these created God/Fathers exist simultaneously in eternity?

    Also, do Mormons teach that the Creator God the Father have sexual intercourse with Eve who brought forth the God/Man know as Jesus in the New Testament Bible? Thank you.

    • Larry Walden, (Nice name by the way. i know a great guy named larry)
      according to Mormon theology, things do not just randomly appear. whatever it is that is being made is taken from whatever material available to create the first thing. um, i said that weird. ok think of the scientific law of conservation. basically that’s what we believe about creation. we deny ex nihilo.
      so god existed for all eternity. we simply do not know if it is a coincidence that God became to be in the first place, or if he was created by some other being. i personally think it was simply a coincidence but the church does not have a stance here, so this is all theoretical.

      the church does not teach that God “had sex with Mary”. that was taught by an apostle and then shortly thereafter denied by the first presidency. “anti-Mormons” seem to want to hate the church, and believing that the church teaches something stupid like that gives them ample opportunity to hate the church and be justified.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>